čtvrtek, května 14, 2009

7 smrtelných hříchů EU

7 důvodů, proč volit JANA KASALA, číslo 7 na kandidátce Strany svobodných občanů do Evropského parlamentu


1. EU posiluje velké státy na úkor malých
EU porušuje zásadu svrchované rovnosti států. Velké státy mohou jejím prostřednictvím vnucovat svou vůli malým státům. Např. Německo má mít při hlasování o evropské legislativě podle Lisabonské smlouvy 8× více hlasů než ČR a k zablokování rozhodnutí EU postačí nesouhlas tří velkých států.


2. EU potlačuje naši svrchovanost
Obsah většiny českých zákonů je dnes určován nadnárodními institucemi EU a jejich schvalování v českém parlamentu se stále více stává pouhou vynucenou formalitou, za jejíž nesplnění nám hrozí vysoké pokuty od EU. V některých případech dokonce určuje EU obsah práv a povinnosti českých občanů přímo bez následného souhlasu českého parlamentu.

3. EU ničí demokratický pluralismus
Demokracie vede k optimálním výsledkům jen tam, kde mezi sebou mohou svobodně soutěžit levicové a pravicové názory na fungování států. Někomu se zdá EU příliš socialistická a někomu příliš kapitalistická, ale žádná skupina už není schopna prosadit své názory v demokratických volbách, ať už do národního nebo evropského parlamentu. Vlastní politika EU se vytváří byrokratickým způsobem bez přímé návaznosti na jakékoliv volby.

4. EU posiluje byrokracii a plýtvání na úkor naší svobody
Drtivá většina prostředků, které dostáváme prostřednictvím evropských fondů, pochází z našich vlastních daní. To má za následek jednak nákladnou a zbytečnou byrokracii na straně ČR i EU, když se peníze převádějí tam a zpět, a jednak ztrátu svobody rozhodování o osudu těchto prostředků, když o jejich určení rozhodují evropští byrokraté a nikoliv čeští daňoví poplatníci osobně či prostřednictvím svých zástupců.

5. EU se militarizuje a obnovuje Varšavský pakt
Každá další reforma EU posiluje její vojenský rozměr. Lisabonská smlouva nově stanovuje „společnou obranu“ jako konečný cíl. Ta však nemá být založena na spolupráci rovnoprávných států, které si plně ponechávají svou suverenitu i nezávislé armády, jak tomu je v NATO, ale bude podobně jako Varšavský pakt založena na centrálně řízené zahraniční i obranné politice.

6. EU je odpovědná za zdražování potravin a diskriminaci našich zemědělců
Společná zemědělská politika EU je nesmírně nákladná, což má na svědomí vysoké daně nebo nedostatek prostředků v jiných oblastech. Deformace tržních mechanismů také zapříčiňuje vyšší ceny potravin. Co do výše dotací jsou navíc zemědělci z nových členských států diskriminováni.

7. EU nahrazuje české občanství občanstvím EU
České občanství je dáno souhrnem práv a povinností, které garantuje český stát. Protože evropské právo je nadřazeno českému a zároveň reguluje stále širší okruh práv a povinností, dochází k postupnému zániku českého státního občanství a k jeho nahrazení občanstvím evropské unie bez toho, aby toto kdokoliv občanům jasně vysvětlil a zeptal jich, zda si to přejí.

Co s tím udělá JAN KASAL?
Bude spolu s dalšími iniciovat nastartování svobodné a všem názorům otevřené debaty o dalším směřování EU, protože odlišné a kritické názory na integraci byly dosud potlačovány. Zároveň bude trvat na tom, aby občané byli o vývoji integrace podrobně a objektivně informováni. Již se nesmí opakovat situace, kdy občany dvojnásobně odmítnutá Euroústava (v Nizozemsku a Francii) byla přepsána do méně srozumitelného dokumentu (Lisabonské smlouvy), aby tak mohla být snáze prosazena proti jejich vůli. Jakákoliv další prohlubování evropské integrace nesmí nastat bez informovaného souhlasu veřejnosti vyjádřeného v referendu.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
JK řekl(a)...

Anonymy mažu.

Jan Vondráček řekl(a)...

ok, myslel jsem, že když píšu k věci, anonymita se překousne. budiž.
snad si ještě vybavím všechny své připomínky:
1) to, že má Německo 8x více hlasů než my, plně odpovídá poměru počtu obyvatel. vám by se líbilo, kdybychom měli stejně hlasů jako kypr nebo malta?
2) "V některých případech dokonce určuje EU obsah práv a povinnosti českých občanů přímo i bez formálního souhlasu českého parlamentu." - všechny pravomoce, kterými EU disponuje, na ni byly přeneseny zcela dobrovolně a demokraticky národními parlamenty, takže jakýpak bez souhlasu PČR? ostatně, já nemám v český parlament větší důvěru než v instituce v Bruselu.
3) "Vlastní politika EU se vytváří byrokratickým způsobem bez přímé návaznosti na jakékoliv volby." máte na mysli komisi? předseda komise je schvalován evr. parlamentem, komise jako celek taktéž. vidíte tu paralelu s vládou? já jsem volil pouze politickou stranu, tedy členy parlamentu. nikoli členy vlády. ale nemám dojem, že by vláda ČR trpěla nějakým demokratickým deficitem. vliv voličů na složení vlády je stejný, jako vliv na složení komise. viz dnešní stav, kdy nikdo pana fischera nevolil, přesto je to nejmocnější muž v české politice.
4) "EU posiluje byrokracii a plýtvání na úkor naší svobody" - EU posiluje šanci na to, že české projekty mohou být financovány z německých, britských nebo dánských peněz, na které by si naši občané ani náhodou nesáhli, nebýt EU. stále ještě jsme v pozici, kdy můžeme být čistými příjemci. to že nečerpáme, není vina EU, ale českých diletantů.
5) "...ale bude podobně jako Varšavský pakt založena na centrálně řízené zahraniční i obranné politice." - bude-li nějaké centrální řízení, jen dobře. nebo si myslíte, že NATO je akceschopné? anebo si myslíte, že se ubráníme sami a měli bychom na jakákoli obranné uskupení rezignovat?
6) "EU je odpovědná za zdražování potravin a diskriminaci našich zemědělců" - nevím jak u vás, ale u nás je na krámě především zahraniční ovoce a zelenina, která je levnější než české produkty. to je přece výhoda pro spotřebitele, ne? tak prostě funguje volný trh.
7) "EU nahrazuje české občanství občanstvím EU" - tak to je perla. snad jen uvedu citaci z díla Vladimíra Týče: " Je třeba ovšem hned na počátku uvést, že občanství Unie není institutem analogickým státnímu občanství. Je jen jakousi ´nadstavbou´, která ponechává státní občanství jednotlivých členských států nedotčeno. Nenahrazuje je, pouze je doplňuje určitými právy na unijní úrovni." (Základy práva Evropské unie pro ekonomy, str. 159) co k tomu dodat?

JK řekl(a)...

Ahoj Honzo, proč ses předtím nepodepsal? U známých lidi chápu anonymitu ještě méně než u ostatních.

1) Obyvatele má reprezentovat Evropský parlament, ne Rada EU.
2) Tak on i protektorát byl v konečném důsledku s našim souhlasem, že? Jinak to vytrháváš z kontextu. Smyslem je samozřejmě vyjádřit nesouhlas s tím, že o našich povinnostech se už dávno nerozhoduje v našem parlamentu. PČR ja na rozdíl od "Bruselu" aspoň demokratickou institucí s možností změny.
3) Předseda Komise je určován politickou dohodou v E. rade, kde dominují velké státy, nikoliv dohodou politických stran jako premiér v ČR, takže paralela s vládou ČR je zcela pomýlená.
4) Zjisti si konkrétní počty a celkové náklady. Celkově tratíme. A přerozdělovat peníze přes Brusel je obecně nesmysl.
5) NATO je akceschopné. EU nebude nikdy.
6) Volný trh? OMG. Zjisti si něco o společné zemědělské politice. Všiml sis aspoň toho, jak nám zdražili po vstupu mé oblíbené banány?
7) Ekonomická učebnice V. Týče vyniká zejména svou stručností. Že občanství EU pouze doplňuje národní občanství je formulace, která se vymyslela až dodatečně poté, co Dánové zamítli v referendu Maastrichtskou smlouvu a se současnou realitou nemá nic společného.

JK řekl(a)...

Změnil jsem v bodě 2) "formálního > následného"

Jan Vondráček řekl(a)...

nepodepsal jsem se jednak proto, že jsem to nepovažoval za nutné z hlediska věcnosti příspěvku. nijak jsem neurážel, takže to nebylo z důvodu plivnout a schovat se za roh. a nepodepsal jsem se také proto, že jsem nějak nepochopil co to vlastně po mě chce a heslo k účtu k gmailu jsem nějak pozapomněl. nyní už k věci.
1) EU je ještě stále především mezivládní organizace. byť s jednotlivými prvky federace, stále převažují ty standardně mezivládní. měl-li být EUparlament tím hlavním orgánem, dostáváme se do sféry útvaru velmi federativního. to je ostatně tendence posledních desetiletí, takže se toho možná i dočkáme a je to i "konečným cílem". jen mě zaráží, že je to myšlenka tobě blízká, tedy EU jako federace. lisabon nás k tomu může i v určitých směrech posunout. např. oním změněným hlasováním. nedokážu si představit, že by EUparlament byl tím hlavním zástupcem občanů států EU a přitom EU fungovala s institutem jako je právo veta jákekoli strany. to by měl mít možnost vetovat rozhodnutí každý jednotlivý poslanec? nebo národní delegace jako celek? naopak i ten příklad s posílením Německa je posun k běžnému parlamentnímu rozhodování. tedy rozhodování orgánu složeného na základě poměrného zastoupení všech obyvatel EU (poměrným zastoupením je právě ono 8 ku 1).
2) psal jsem "všechny pravomoce, kterými EU disponuje, na ni byly přeneseny zcela dobrovolně a demokraticky národními parlamenty". v případě protektorátu, alespoň toho typu u nás po mnichovu, se dá jen těžko hovořit o demokratickém a už vůbec ne o dobrovolném rozhodnutí.
3) ano, předseda komise je určován dohodou, ve které hrají prim velké státy (logicky). nicméně to nebrání tomu, aby byl momentálně předsedou j.m.barroso. ostatně při pohledu do historie poznáme, že 5 z 11(12) dosavadních předsedů bylo z "malých zemí". to není vůbec špatné a nelze hovořit o nějaké hegemonii velkých.
4) abych pravdu řekl, přesná čísla neznám, ale myslím, že dáme-li na váhu náš příspěvek oproti tomu, co bychom mohli teoreticky čerpat, tak na tom netratíme. to, že to vyčerpat neumíme, není vina unie.
5) NATO akceschopné není. viz aghánistán, odkud státy utíkají, aniž by bylo cokoli hotovo. viz irák, kde se nikdo nebyl schopen dohodnout a tak do toho šli někteří na vlastní pěst a ostatní se případně přidali později.
6) tady asi trochu došlo k zmatení, želbohu asi mou vinou. jedna věc je zhovadilá zemědělská politika. tady se asi nepřeme. druhá věc je pak volný trh, který EU přinesla. zemědělské produkty jsou zboří jako kterékoli jiné, tím pádem vliv EU je, že v českých obchodech můžeme mít polské, španělské nebo francouzské zboží bez cel a jiných překážek. tím pádem je otevřena cesta k levnějšímu zboží pro českého spotřebitele (logicky - ve Španělsku je asi snadnější vypěstovat jižní plodiny než u nás a tudíž jsou levnější). z toho mi tedy plyne, že EU žádné potraviny nezdražuje, právě naopak.
co se týče banánů, těžiště jejich produkce je asi mimo EU, tedy mimo dotace, které tedy na jejich cenu nemají vliv. všiml jsem si toho, že za těch pět let zdražilo všechno :-) ale to je prostě inflace a běh času. něco zdraží i neúměrně inflaci, něco zase neúměrně vůči inflaci zlevní.
7) nejen, že je to v té učebnici (byť je to ve formě, aby tomu rozuměli ekonomové :-), ale to samé nám bylo vtloukáno na seminářích. tady už jde jakékoli podezření z neúměrného zjednodušování stranou.
a i kdyby, bere nám někdo české občanství? vzhledem k tomu, že jsi členem české politické strany, jsem si jist, že české občanství máš. takže to asi bude tak, že občanství EU stojí vedle dosavadního, národního.