neděle, dubna 29, 2007

Než dopadnou rakety...

Ve čtvrtek jsem se účastnil demonstrace Konzervativni strany na podporu zřízení radarové stanice armády USA na území ČR. Měl jsem tam projev a níže si mužete přečíst přečíst, co jsem tam zhruba řekl. Kdo by měl zájem o konkrétnější argumentaci, tak toho odkazuji na svou analýzu.

Vážení spoluobčané,

myslím, že z těch, co tady dnes mluví jsem asi nejmladší a jako mladého člověka mě toto téma velmi zajímá, protože my mladí lidé se musíme dívat zejména do budoucnosti. Víme, že v budoucnosti nás čekají nové hrozby, a máme-li jim být připraveni čelit, musíme se na ně již nyní připravovat.

Odpůrci základny se bohužel do budoucnosti nedívají. V letácích, které šíří, se můžeme dočíst, že nemáme v současnosti nepřítele. S tím by se dalo polemizovat. Pro mě však není rozhodující současnost, ale nejistá budoucnost. Obávám se, že odpůrci radaru nejen, že se nedívají do budoucnosti, ale nedívají se ani do minulosti, protože jinak by se z ní dokázali poučit. Věděli by jak nejistý je mír, jak se strašně nevyplácí podceňovat hrozby a nepředcházet jim, dokud je čas. To je první ponaučení, které nám plyne z minulosti.

Druhé ponaučení je, že malá země, jako jsme my potřebuje silné a spolehlivé spojence, protože minulost jasně ukázala, že sami nejsme schopni uhájit svou bezpečnost a svobodu. Spojené státy americké takovým spojencem jsou.

Třetí ponaučení je, že není možná sobecká bezpečnost. Sobecky uvažovaly Francie a Velká Británie, když předhodily ČSR Hitlerovi a za krátkou dobu mu musely sami čelit. Pouze společně jsme silní a pouze společně jsme schopni efektivní obrany. Je lhostejné jestli nepřátelské rakety budou mířit na nás nebo na naše spojence, tyká se nás to vždy, protože nikdy nevíme, zda příštím cílem nejsme my.

A poslední ponaučení, které jsme si z minulosti v této souvislosti vzal je, že nikdy se nemůžeme spoléhat jen na nevojenské prostředky předcházení konfliktů. Pouhá diplomacie nepodpořená silou v minulosti i v současnosti již mnohokrát selhala a následky byly tragické.

Nevybudovat systém protiraketové obrany znamená vydat se na milost a nemilost všem těm, kteří mají balistické rakety schopné nést zbraně hromadného ničení nebo je brzy mít budou - znamená to, že kdykoliv můžeme být zastrašováni, vydíráni a nakonec i vyhlazeni….

Takovou budoucnost nechci, proto podporuji naši účast na americkém systému protiraketové obrany.

Děkuji za pozornost.

Jan Kasal, Brno 26. dubna 2007


5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ty mladý blázne! Radar, to jsou oči a
uši armády. Logicky jeden z prvních cílů útoku. Zamysli se a prostuduj si historii důkladněji, než začneš "hledět do budoucnosti".
knot.jan@seznam.cz

Anonymní řekl(a)...

Jsi fakt tak blby,nebo si na to jen hrajes....

Anonymní řekl(a)...

USA jako naši spojenci to mě opravdu pobavilo. USA si tu chce postavit radar aby mohla šmírovat Rusi nevím proč by jsme jim v tom měli pomáhat a naštvat si Rusy. Pokud si myslíš že USA chce chránit Evropu před terorismem tak mi řekni jaký k tomu mají důvod. Že Amíci hrajou na populární nitku terorismu neznamená aby jsme jim věřili nebuď tak naivní.

Anonymní řekl(a)...

fuck off radar, aspon mas peknou fotku, ty recniku

news řekl(a)...

chcete li valku, pozor, muzete ji mit.
Cechy byly a pravdepodobne budou pouze figurkou na poli souboje velmoci.
Modernejsi a bezpecnejsi prostup je zadne zbrane, nezavislost. Prosperita, svoboda, spravedlnost.

Tedy ne radaru, nebo alespon za penize a smlouvu i radar rusky.

Neutralita Ceska muze byt tou nejlepsi odpovedi.
Viz Svycarsko, Rakousko ...
www.geek.nexo.com
www.nezakladnam.cz
www.PetrWeb.blogspot.com