úterý, srpna 29, 2006

Pat Buchanan: Smrt Západu

Smrt Západu je jediná kniha, kterou jsem o prázdninách stihl přečíst, což má na svědomí hlavně můj poměrně nabitý program prázdninových aktivit, kterým si kompenzuji pro mě studijně náročný semestr. Na rozdíl od jiných knih z oblasti politického myšlení se tato četla poměrně dobře a lehce, takže to byla i na prázdninový odpočinek poměrně dobře zvolená kniha, ale přesto velmi podnětná. Způsob jakým autor analyzuje problém a argumentuje, je mi velmi blízký. Jedná se o empirický přístup, který i já preferuji.
Téma knihy - provázanost kulturních proměn s vymíráním západní populace a tím i ohrožení civilizace - pro mě není vůbec novým. Kniha však obohatila můj slovník o nové pojmy jako "kulturní válka" či "kulturní revoluce", které se mi nyní zdají nezbytné pro pochopení problému a snad i pro jeho řešení.
Poněkud děsivý byl autorův popis toho, kam až zašla kulturní revoluce v Americe zejména v oblasti "politické korektnosti", která je mi z duše odporná. Pro mě nejpřekvapivější informace v knize je uváděný podíl marxistů na rozpoutání kulturní revoluce, když ti pochopili, že největším nepřítelem revoluce není kapitalismus, ale křesťanství, které musí být zničeno, má-li být revoluce úspěšná.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Knihu jsem četl již před delší dobou a také mi přišla dobrá. Trochu až moc křesťanské, ale to tak trochu k Američanům patří.